نقش پتاسیم در گیاه و حیات درختان به گونه ای است که امروزه کارشناسان حوزه کشاورزی تاکید می کنند برای تامین این عنصر ضروری و حیاتی از بهترین کودهای موجود در بازار باید کمک بگیرید. پتاسیم که برای رشد و تقویت گیاهان و درختان یکی از عناصر ضروری و مهم به شمار می رود، در صورت کمبود، گیاه را با بیماری های زیاد، امراض و مشکلات عدیده ای مواجه خواهد کرد. بعد از ازت یا نیتروژن می توان گفت که پتاسیم برای تغذیه گیاهان و محصولات باغی مصرف بسیار بالایی در بین عناصر دارد. هنگامی که با کمبود پتاسیم در گیاهان مواجه شوید، متوجه خواهید شد که رنگ لبه های برگ ها به سمت زردی یا قهوه ای میل خواهد کرد. علاوه بر این با بررسی نقش پتاسیم در گیاه متوجه می شویم که این عنصر ضروری تا حد زیادی می تواند موجب افزایش مقاومت گیاهان و درختان شود. این موارد نشان می دهند که لازم است پتاسیم را به عنوان یک عنصر ضروری به مقدار لازم به خاک تزریق کنید. با تزریق پتاسیم به خاک، گیاه می تواند جذب بهتری از آن داشته باشد. به واسطه اینکه پتاسیم موجود در خاک با توجه به فرسایش خاک و شستشوی آن کمتر جذب تنه گیاهان و درختان می شود، خرید کودهای حاوی پتاسیم و استفاده از آن ضروری است.
پتاسیم چیست؟
قبل از اینکه به بررسی نقش پتاسیم در گیاه بپردازیم و اطلاعات لازم را در خصوص این عنصر و علائم کمبود آن عنوان کنیم، بهتر است تعریفی از آن داشته باشیم. پتاسیم را می توان یکی از ضروری ترین عناصر مورد نیاز برای گیاهان و درختان نام برد. حجم زیادی از پتاسیم در خاک وجود دارد. با این حال عوامل مختلفی مانند آبشویی، اصلاح بافت خاک و خاکشویی در کنار خرد شدن خاک سبب می شوند که سطح این عنصر در سطح خاک کاهش یابد. به همین علت لازم است که برای تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان و درختان به سراغ خرید کودهای حاوی این عنصر بروید.
بعد از ازت می توان پتاسیم را دومین عنصر مورد نیاز گیاهان عنوان کرد. به همین علت امروزه انواع کودهای کامل ماکرو NPK در بازار عرضه شده که حاوی این دو عنصر ضروری هستند. علاوه بر این در کنار پتاسیم و نیتروژن می توان فسفر را به عنوان یک عنصر ضروری دیگر برای خاک نام برد.
نقش پتاسیم در رشد گیاهان
نقش پتاسیم در رشد گیاهان و حیات درختان پررنگ است. با توجه به اینکه این عنصر ضروری در گیاهان و درختان موجب بهبود فرآیند سنتز می شود، لازم است که به مقدار کافی آن را برای خاک تامین نمود. ضرورت استفاده از کودهای حاوی مواد مغذی و عناصری مانند پتاسیم به شکلی است که برای تکثیر و رشد مناسب گیاهان همواره تاکید می شود به سراغ خرید بهترین محصولات موجود در بازار بروید. استفاده از کودهای حاوی پتاسیم سبب رشد سریع تر و بهتر گیاهان می شود. علاوه بر این با هدف افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی و خشکی می توان از کودهای حاوی پتاسیم کمک گرفت. این عنصر ضروری نقش بسزایی در حرکت کربوهیدرات، مواد مغذی و آب در بافت گیاهان نیز ایفا خواهد کرد.
اگر بخواهیم به معرفی مهمترین نقش های پتاسیم در گیاه و درختان بپردازیم، به موارد زیر اشاره خواهیم نمود.
- بهبود عمل فتوسنتز در گیاهان و درختان
- کمک به افزایش قند در گیاهانی مانند چغندر قند، نیشکر و درختانی مانند درخت سیب
- نقش موثر در حرکت آب، کربوهیدرات و مواد مغذی در بافت گیاه
- حضور پررنگ در چرخه انتقال الکترون و فتوسنتز
- کمک به تولید پروتئین موجود در گیاه
- کمک به تنظیم باز و بسته شدن روزنه و تنظیم دی اکسید کربن، اکسیژن و تبادل آب
- کمک به فعال کردن آنزیم های فعال در سنتز پروتئین، ATP و نشاسته
- افزایش مقاومت گیاهان و درختان در برابر تنش های محیطی مانند خشکی
- کمک به مبارزه با انواع بیماری ها و آفات
- کمک به قوی تر کردن گیاهان و درختان
- کمک به تولید محصولات بیشتر
علائم کمبود پتاسیم در گیاهان
کمبود پتاسیم در گیاه علائم مختلفی را از خود نمایان می کند. با توجه به اهمیت تامین این عنصر برای گیاهان و درختان به محض مشاهده کمبود آن باید برای رفع این مشکل اقدام نمود. یکی از مهم ترین علائم کمبود پتاسیم در گیاه و درختان، زرد شدن برگ و یا کلروز است. هنگامی که عنصر پتاسیم به مقدار کافی برای خاک و گیاه تامین نشود، رنگ سبز برگ به سمت زردی و یا قهوه ای شدن میل خواهد کرد. علاوه بر این یکی دیگر از نشانه های کمبود پتاسیم در گیاه، ایجاد لکه های بنفش در سطح زیرین برگ ها و یا سفید شدن این ناحیه به شمار می رود.
گاهی اوقات کمبود پتاسیم در گیاه سبب پیچ خوردگی و لوله شدن برگ ها نیز می شود. اگر احساس می کنید که روند رشد گیاه متوقف یا کند شده است، باید پس از آزمایش خاک به سراغ تامین عناصر مورد نیاز برای آن ها بروید. معمولا کمبود پتاسیم در گیاه رشد آن را با کاهش همراه می کند.
مواردی که عنوان کردیم تنها بخشی از علائم کمبود پتاسیم در گیاه هستند. به همراه این موارد هنگام مشاهده علائم زیر بهتر است با کارشناسان کشاورزی مشورت کرده و به سراغ خرید کودهای حاوی پتاسیم و تامین آن برای خاک و گیاهان بروید.
- زردی یا کلروز برگ ها
- قهوه ای شدن رنگ لبه های برگ
- ایجاد لکه های بنفش در سطح زیرین برگ ها و سفید شدن این ناحیه
- کاهش تعداد برگ و گل های محصول
- پیچ خوردگی و لوله شدن برگ ها
- کلفت شدن پوست میوه ها
- دیر رسیدن میوه ها
- کاهش رشد گیاه
- ترش شدن محصولات
- کاهش تعداد خوشه ها
- کال ماندن میوه ها
- ضعیف شدن ساقه ها و رشد بسیار کم آن ها
- کوتاهی شاخه
- قرمزی رنگ محصولات
- تغییر رنگ برگ ها به سمت خاکستری
نقش پتاسیم در افزایش کیفیت محصول
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که نقش پتاسیم در گیاه و افزایش کیفیت محصول چگونه است؟ با توجه به اینکه این عنصر ضروری می تواند به مقاومت گیاه در برابر کم آبی کمک فراوان داشته باشد و همچنین به افزایش رشد ریشه کمک می کند، تاثیر بسزایی در کیفیت محصول خواهد گذاشت. این عنصر ضروری علاوه بر این می تواند بخش زیادی از سیستم های آنزیمی را فعال کند. به همین علت نقشی موثر در افزایش کیفیت محصولات کشاورزی و باغی دارد.
همانگونه که عنوان کردیم نقش پتاسیم در انتقال کربوهیدرات و مواد مغذی به بخش های مختلف گیاه کاملا اثبات شده است. به همین علت می تواند در بالا بردن کیفیت محصول نیز این روند موثر باشد. در کنار مواردی که عنوان کردیم، می توان به گزینه های زیر در خصوص عملکرد پتاسیم برای افزایش کیفیت محصول اشاره نمود.
- کمک به فتوسنتز و تولید مواد غذایی
- افزایش رشد ریشه
- فعال سازی سیستم های آنزیمی در گیاه
- افزایش مقاومت گیاه در برابر کم آبی
- تولید دانه های غنی از نشاسته
- تشدید انتقال کربوهیدرات و نشاسته
- کاهش تنفس و جلوگیری از هدر رفت تلفات انرژی
- جلوگیری و کاهش هدر رفت آب
- افزایش محتوای پروتئینی گیاه
- کمک به تعویق انداختن بیماری های گیاهی
- کمک به افزایش ساخت سلول و کاهش تعداد غلاف
نقش پتاسیم در گیاه و تنش های زیستی
اثر مثبت پتاسیم بر گیاه و کمک به افزایش مقاومت آن ها در برابر تنش های زیستی نیز سبب شده است که این عنصر ضروری را با استفاده از کودهای موجود در بازار بسیاری از کشاورزان تامین کنند. تحقیقات نشان می دهد که عوامل زیست محیطی تا حد قابل توجهی می توانند در روند رشد محصولات کشاورزی و تولید آن ها تاثیرگذار باشند. این عوامل گاهی اوقات سبب محدود شدن رشد گیاهان و تولید محصولات کشاورزی خواهند شد. گیاهانی که با کمبود پتاسیم مواجه شوند، حساسیت بیشتری نسبت به سایر گیاهانی دارند که از این عنصر به مقدار کافی بهره می برند. این دسته از گیاهان در برابر آلودگی های محیطی بسیار حساس هستند. به طور مثال کمبود پتاسیم می تواند اثرات منفی بر روی برنج بگذارد. کرم ساق خوار در این شرایط می تواند تاثیر منفی بر روی رشد برنج داشته باشد. مطابق نتایج به دست آمده از تحقیقات، استفاده از کودهای پتاسیم می تواند تا حد زیادی به بالا بردن مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی و آلودگی ها کمک داشته باشد. این عنصر ضروری و کودهای حاوی آن تا حد ایده آل می توانند از گیاه در برابر بیماری ها و حشرات نیز مراقبت کنند.
با توجه به اینکه پتاسیم نقش بسزایی در تنظیم الگوی متابولیسم گیاهان دارد و همچنین در آنزیم های گیاهی اثرگذاری مثبتی از خود نشان می دهد، تامین آن می تواند برای گیاهان امری ضروری به شمار رود. تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان و درختان سبب افزایش غلظت فنل می شود. با توجه به این روند و افزایش غلظت فنل می توان گفت که سیستم دفاعی گیاه توسعه یافته و در برابر تنش های محیطی مقاوم تر عمل می کند.
نقش پتاسیم در گیاهان و استرس خشکی
با بررسی نقش پتاسیم در گیاه و محصولات کشاورزی متوجه می شویم تا حد زیادی می تواند تاثیرگذاری بالای خود را هنگام خشکی و تنش آن نشان دهد. آب در زمین های خشک و نیمه خشک یک عامل مهم و محدود کننده به شمار می رود. هنگامی که استرس خشکی به وجود بیاید، با کاهش میزان پراکنش یون های پتاسیم در خاک و همچنین کاهش رشد ریشه ها مواجه خواهید شد. این شرایط سبب محدودسازی دسترسی گیاه به پتاسیم می شود. هر اندازه که سطح پتاسیم موجود در خاک کاهش یابد، مقاومت گیاه در برابر استرس خشکی شیب نزولی به خود خواهد گرفت. به همین علت می توان گفت که پتاسیم در برابر خشکی نقشی موثر ایفا کرده و ارتباط مستقیمی بین مقاومت گیاه در برابر خشکی و تامین عنصر پتاسیم وجود دارد.
برای باز و بسته شدن منافذ تنفسی، گیاهان باید به یون های پتاسیم دسترسی داشته باشند. این روند که توسط پمپ های پروتون تنظیم می شود با تامین پتاسیم بهبود خواهد یافت.
نقش پتاسیم در جذب آب
با بررسی نقش پتاسیم در گیاه و محصولات کشاورزی متوجه می شویم که این عنصر در جذب آب نیز موثر عمل می کند. تقریبا می توان گفت که در تمام فرآیندهای فیزیولوژیکی که به آب نیاز دارند، پتاسیم را می توان به عنوان یک عنصر ضروری با نقش پررنگ مشاهده نمود. فرآیندی که با فعال سازی آنزیم ها و تنظیم منافذ تنفسی همراه است. با توجه به اینکه پتاسیم از طریق آوند چوبی می تواند به انتقال آب و مواد معدنی به سراسر گیاه تاثیرگذار باشد، اگر نتوانید آن را برای گیاهان تامین کنید، با کاهش دسترسی گیاه به منابع تغذیه ای مواجه خواهید شد. هنگام انتقال ترکیبات معدنی مانند منیزیم، فسفات، کلسیم و نیترات می توان به بهبود روند رشد گیاهان کمک کرد. گزارش ها و نتایج به دست آمده از تحقیقات نشان می دهد که پس از استفاده از کود کلرید پتاسیم، غلظت این عنصر در آوندهای چوبی به میزان قابل توجهی با افزایش همراه شده است. تنها ۲۴ ساعت پس از آبیاری مناسب می توان این اثرگذاری را مشاهده نمود.
نحوه تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان
یکی از سوالاتی که بخش زیادی از کشاورزان و باغداران با آن مواجه می شوند این است که چگونه میذتوان پتاسیم مورد نیاز گیاهان و محصولات باغی را تامین کرد. راهکارهای مختلفی برای تامین مجدد پتاسیم مورد نیاز گیاهان وجود دارد. به محض مشاهده علائم کمبود پتاسیم در گیاه در سریع ترین زمان باید با فراهم کردن این عنصر ضروری به فکر رفع مشکل به وجود آمده باشید. یادآور می شویم اگر برای تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان در زمان مناسب اقدام نکنید، به طور کلی محصولات شما گیاهان و درختان از بین خواهند رفت. از روش های زیر می توان برای تامین پتاسیم گیاهان کمک گرفت.
- هوادهی خاک
برای جبران علائم کمبود پتاسیم در گیاه یکی از راهکارهایی که وجود دارد، هوادهی خاک است. استفاده از این روش کمک می کند که روند جذب پتاسیم توسط گیاهان به مقدار قابل توجهی افزایش یابد.
- تنظیم دما
برای فعالیت صحیح پتاسیم و همچنین کمک به بهبود عملکرد آن لازم است که دمای محیط بین ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتیگراد باشد. اگر دما از این بازه گذر کند، پتاسیم نمی تواند آنگونه که باید و شاید جذب گیاهان شود.
- تامین رطوبت مناسب
راهکار دیگر برای تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان و کاهش علائم کمبود آن، تامین رطوبت مورد نیاز خاک است. اگر رطوبت خاک در حد ایده آل قرار گیرد، با کاهش علائم کمبود پتاسیم موازی خواهید شد.
- استفاده از کودهای حاوی پتاسیم، بهترین راهکار تامین پتاسیم گیاهان
نقش پتاسیم در گیاهان به شکلی است که امروزه کشاورزان و باغداران از روش های مختلف برای تامین این عنصر ضروری استفاده می کنند. بدون تردید بهترین راهکار تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان، استفاده از کودهای حاوی این عنصر است. بکارگیری انواع کود پتاسیمی می تواند بهترین راه حل برای جبران کمبود این عنصر باشد. خوشبختانه امروزه انواع کودهای حاوی پتاسیم با استانداردهای مختلف و با فرمولاسیون مورد نیاز شما در بازار عرضه می شوند.
- کود پتاسیم کلرید
یکی از بهترین محصولاتی که برای تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان می تواند به کار گرفته شود، کود پتاسیم کلراید است. این نوع محصول از مواد معدنی طبیعی به دست آمده و به واسطه پتاسیم بالایی که دارد، می تواند برای تامین این عنصر ضروری ایده آل باشد. کود پتاسیم کلرید قابل انحلال در آب بوده و هنگام ترکیب شدن می تواند با سرعت عالی آزاد گردد. یادآور می شویم که کود پتاسیم کلرید، نمک خاک را نیز افزایش می دهد. به همین علت برای بکارگیری آن باید با کارشناسان کشاورزی مشورت کنید.
- انواع کود کامل یا NPK
فروش انواع کود کامل برای تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان امروزه به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. انواع کود کامل یا کود NPK امروزه با فرمولاسیون عالی دارای ۳ عنصر ضروری مورد نیاز گیاهان یعنی ازت، فسفر و پتاسیم هستند. مقدار و نسبت هر کدام از این عناصر در کودهای کامل متفاوت است. اگر به دنبال تامین پتاسیم مورد نیاز گیاهان با استفاده از کودهای کامل هستید، گزینه های زیر می توانند انتخابی عالی برای شما باشند.
یکی از بهترین کودهای کامل که در آن مقدار زیادی پتاسیم وجود دارد، کود کامل 36 12 12 به شمار می رود. در این کود علاوه بر وجود ۳۶ درصد پتاسیم می توان ۱۲ درصد نیتروژن و ۱۲ درصد فسفر را مشاهده نمود.
علاوه بر این یکی دیگر از بهترین کودهای کامل یا NPK کود 30 5 15 بوده که در آن می توان ۳۰ درصد پتاسیم را مشاهده کرد. این نوع کود علاوه بر این می تواند نیتروژن مورد نیاز گیاه را تامین کند.
در کنار مواردی که نام بردیم، امروزه انواع کود تک عنصری پتاسیم نیز برای مواقعی که نیاز به تامین این عنصر وجود دارد در دسترس شما قرار گرفته اند. کود پتاسیم نیترات و کود پتاسیم سولفات نیز از جمله متداول ترین و رایج ترین محصولات پتاسیمی بوده که امروزه کشاورزان به میزان قابل توجهی از آن ها استفاده می کنند.
کود پتاسیم برای گیاهان آپارتمانی
نقش پتاسیم در گیاهان آپارتمانی نیز به گونه ای است که امروزه افرادی که علاقه مند به نگهداری از گل و گیاهان آپارتمانی هستند از این عنصر استفاده می کنند. برای کمک به رشد برگ و ساقه گیاهان آپارتمانی می توان از کودهای حاوی عنصر پتاسیم استفاده نمود. بکارگیری این عنصر می تواند به رشد بهتر گیاهان آپارتمانی کمک نماید. اگر گیاهان گلدار را در خانه نگه دارید، می کنید به سراغ خرید کودهایی بروید که عنصر پتاسیم و فسفر در آن ها بیشتر از نیتروژن باشد. به واسطه اینکه نیتروژن می تواند سبب افزایش رشد رویشی برگ ها شود، برای گیاهانی که جنبه تزیینی دارند و صرفا به دنبال افزایش حجم برگ آن ها هستید انتخابی بهتر به شمار می رود.
نقش پتاسیم در درختان میوه
نقش پتاسیم در درختان میوه به گونه ای است که تامین این عنصر ضروری می تواند به رشد بهتر آن ها کمک داشته باشد. علاوه بر این برای پر بار شدن محصول نیز نباید از کنار نقش عنصر پتاسیم به سادگی گذر کرد. در واقع پتاسیم می تواند وزن و اندازه میوه ها را افزایش دهد. این عنصر ضروری به کنترل میزان آب و قند در میوه کمک فراوان خواهد نمود. اگر به دنبال افزایش مقاومت میوه ها هستید و قصد دارید از یک عنصر برای بهبود رشد ریشه درختان استفاده کنید، توصیه ما به شما خرید کودهای حاوی پتاسیم است. یادآور می شویم بسته به نوع درخت میوه، زمان مصرف کود پتاسیم مشخص می شود.
سخن پایانی
نقش پتاسیم در گیاهان و درختان به حدی پررنگ است که به محض مشاهده علائم کمبود این عنصر باید به سراغ راهکارهایی برای جبران آن بروید. میزان مصرف کودهای حاوی پتاسیم با توجه به شرایط گیاه و نیازهایی که دارد مشخص می شود. همان اندازه که کمبود پتاسیم می تواند برای گیاهان و درختان مشکل ساز باشد، مصرف بیش از حد کودهای حاوی این عنصر نیز سبب آسیب رساندن به گیاه و محصولات کشاورزی خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خرید کودهای حاوی پتاسیم و بهترین زمان استفاده از آن ها می توانید با کارشناسان مجموعه کودیران تماس بگیرید.