کود آهن چه تاثیری برای گیاهان دارد؟ نقش آهن در گیاهان و درختان چیست؟ چرا زمان مصرف کود آهن اهمیت زیادی دارد؟ کشاورزان و باغداران عزیز به احتمال فراوان با سوالات این چنینی مواجه می شوند. آهن یکی از عناصر مورد نیاز گیاه و درخت بوده که با هدف افزایش باردهی می توان آن را تامین نمود. گیاهانی که به مقدار کافی آهن دریافت می کنند، مقاومت بالاتری در برابر بیماری ها و آفات دارند. با هدف کمک به افزایش جوانه زنی می توان از کود آهن استفاده نمود. این عنصر ضروری عملکرد فتوسنتز را بهبود بخشیده و به رشد گیاهان نیز کمک فراوان خواهد نمود. ما در مجموعه کیمیا رویش مهر پارس تلاش کرده ایم در این مطلب به طور جامع شما را با نقش آهن در گیاهان و سایر سوالاتی که در خصوص این عنصر ذهن دارید آشنا کنیم.
آهن چیست؟
جایگاه عنصر آهن در گیاه
علائم کمبود آهن در گیاهان
کمبود آهن در درختان میوه
چرا کمبود آهن در اکثر گیاهان مهم است؟
چرا کمبود آهن در گیاهان ایران فراگیر است؟
راهکارهای رفع کمبود آهن در گیاهان
بهترین کود برای رفع کمبود آهن
آهن چیست؟
آهن یک عنصر بسیار مهم از دسته عناصر ریزمغذی که مانند هر عنصری برای تمام موجودات کره زمین مورد نیاز است. بنابراین گیاهان نیز نیاز به این عنصر دارند. در طب قدیم هر کودکی که بی حال و بدون رنگ و روی بود، بیان می شد که بدن وی با کمبود آهن مواجه شده و دچار کم خونی ناشی از کمبود آهن شده است. جالب است بدانید در گیاهان هم همین مشکل گاهی اوقات وجود دارد. در مواجهه با کمبود آهن برگ های جوان ابتدا تحت تأثیر کمبود قرار گرفته و زرد می شوند. از این رو وجود آهن در خاك براي جذب گیاه بسیار حیاتی است، چرا که کمبود آهن در خاك برای گیاه مشکلات بسیاری به وجود می آورد. به تبع این موارد، مشکلات ناشی از کمبود آهن در تغذیه انسان نیز پیش می آید.
ماده مغذی آهن برای تولید کلروفیل یا همان سبزدانه برگ گیاهان و فعال سازی چندین آنزیم مؤثر در فتوسنتز و تنفس گیاه، مورد نیاز گیاهان است. کمبود آهن اغلب در خاک های آهکی و قلیایی مشاهده می شود. آهن قابل جذب توسط گیاهان، در اسیدیته بالای ۷ (خاک های قلیایی) کاهش می یابد.
اطلاعات کاربردی در زمینه نقش کلیدی آهن در گیاهان، مشکلات و مسائل کمبود آن، شناخت علائم کمبود و در نهایت ارائه راهکارهای اجرایی برای رفع کمبود آهن از مطالبی است که در این مقاله به آن می پردازیم.
جایگاه عنصر آهن در گیاه
آهن از جمله عناصر مهم و کلیدی در وجود سبزینگی و تشکیل کلروفیل در برگ گیاهان جایگاه منحصر به فرد دارد. کلروفیل یا سبزینه با حضور آهن و منیزیم به همراه ترکیبات آلی و به کمک نور خورشید به وجود می آید. کمبود آهن تقریبا در تمام خاک های ایران وجود دارد. جالب است بدانید که بیش از 70 درصد ایرانی ها در سطوحی متفاوت از کمبود آهن رنج می برند. با کاهش سبزینه گیاهی عمل کربن گیری برگ ها کاهش می یابد. در این شرایط چون مواد غذایی اصلی که برای رشد و تکامل گیاه ضروری است ساخته نمی شوند، به تدریج گیاه ضعیف می گردد.
در اثر کمبود آهن، فتوسنتز شدیدا کاهش می یابد. به طور کلی در برگ های تمام گونه های گیاهی، علامت اصلی کمبود آهن جلوگیری از رشد کلروپلاست است. بنابراین برای اینکه یک گیاه شاداب با برگ های شفاف و زنده داشته باشیم و گیاه قادر به زندگی و همچنین تولید کربوهیدرات ها لازم باشد و در نهایت محصولی مناسب تولید کند تا با آن انسان دچار بیماری و کم خونی نباشد، نیاز به آهن در خاک و قابل استفاده توسط گیاه داریم. متاسفانه نه تنها در خاک های کشاورزی کشور ما آهن به اندازه کافی نداریم بلکه آنچه هم هست به دلیل ناهنجاری های موجود در منابع خاک و آب قابل استفاده برای گیاه نیست. ان شاالله در ادامه این مقاله چرایی این مشکل را توضیح و راهکارهای لازم را ارائه خواهیم نمود.
علائم کمبود آهن در گیاهان
علایم کمبود آهن و منیزیم در اکثر گیاهان شبیه هم هستند. در کمبود منیزیم و آهن، برگ های جوان ابتدا تحت تأثیر کمبود قرار گرفته و زرد می شوند. ( شکل ذیل) در کمبود آهن تفاوت بین رنگ سبز برگ های پیر و زردی برگ های جوان مشخص تر از سایر عناصر نسبتا غیر متحرك است. حالت زردی ناشی از کمبود آهن به صورت کلروز نواری و مشاهده نوارهای سبز و زرد متناوب در امتداد رگبرگ اصلی ایجاد می شود. این نوارها نسبت به کمبود منیزیم و منگنز منظم تر هستند. در حالت کمبود شدید آهن، برگ های جوان، زرد کم رنگ و سفید می شوند. در شرایط کمبود آهن، گیاهان کاملا ایستاده هستند. این در حالیست که در کمبود منگنز گیاهان حالت افتاده و تاخورده دارند. در مزرعه کمبود آهن بیشتر در خاك های آهکی مشاهده می شود.
کمبود آهن در درختان میوه
کمبود آهن در درختان میوه بیشتر از سایر گیاهان مشهود است. در اثر کمبود آهن در درختان، برگ ها حالت رنگ پریده پیدا می کنند. در ابتدا این رنگ پریدگی در فاصله بین رگبرگ ها رخ می دهد. با شدت یافتن کمبود آهن در درختان تمام سطح برگ به جز رگبرگ ها زرد می شود.
با افزایش شدت کمبود آهن در درختان حاشیه برگ ها رو به سفیدی گراییده و سپس علائم سوختگی مشاهده می گردد. همچنین بر اثر کمبود آهن شاهد ضعف رشد، ریزش غیر طبیعی برگ ها، تولید میوه کم و نارس ماندن میوه ها در قسمت انتهایی درخت خواهیم بود.
کمبود عنصر آهن در درختان میوه به علت ناتوانی گیاه در استفاده مفید از آهن موجود در خاک رخ می دهد. به ویژه پسته، گیلاس، انار، انگور، مرکبات و درختان سیب و گلابی حساسیت بیشتری را به کمبود آهن نشان می دهند. علائم کمبود آهن در درختان به این صورت است که رگبرگ ها کم و بیش سبز مانده و این در حالی است که پهنک برگ به رنگ زرد تغییر پیدا می کند. در درختان میوه، زردی برگ در حالی که رگبرگ ها کم و بیش سبز مانده اند، پدیده رایجی است. حاشیه برگ ها با شدت یافتن کمبود آهن به سفیدی گراییده، سپس علایم سوختگی (نکروز) مشاهده می شود. گاهی در اواخر بهار که سرعت رشد درختان زیاد است، به علت عدم کافی بودن جذب آهن، برگ ها زرد رنگ می شوند. سپس با کاهش آهنگ رشد، رنگ برگ ها به تدریج سبز و دوباره در اواخر تابستان، با تشدید رشد رویشی، علایم کمبود آهن، یعنی زردی رنگ برگ، دوباره بروز می کند.
نکته ای که در این زمینه حائز اهمیت است اين بوده که تنها کمبود آهن به زردی برگ منجر نمی شود. کمبود ازت، گوگرد، منیزیم و برخی عناصر غذایی دیگر، بعضی آفات و بیماری های گیاهی و یا نور کم نیز در مواردی به پریدگی رنگ برگ می انجامد.
چرا کمبود آهن در اکثر گیاهان مهم است؟
کمبود آهن در گیاهان بسیار اهمیت دارد. در اکثر گیاهان ممکن است این این مشکل رخ دهد. دلایل مختلفی وجود دارند که نشان می دهند کمبود آهن در گیاهان تا چه اندازه حائز اهمیت است.
* تحرک کم آهن در گیاه سبب می شود تا سبزینه یا کلروفیل به اندازه کافی ساخته نشده و گیاه رنگ پریده شود. به دلیل کم تحرکی آهن علائم کمبود ابتدا در برگ های جوان ظاهر خواهد شد
* با کمبود آهن در گیاهان بین رگبرگ ها زرد می شود و خود رگبرک ها سبز باقی می مانند. در کمبود آهن شدید ابتدا حاشیه برگ ها خشک می گردد. سپس تمام برگ ها و شاخه ها نیز خشک می شوند. گاهی اوقات با کمبود آهن حتی مرگ گیاه نیز اتفاق می افتد.
* از آنجایی که سبزینه در گیاه، انرژی خورشید را به انرژی شیمیایی تبدیل می کند، کاهش مقدار سبزینه منجر به کاهش ماده سازی گیاه می شود. در نهایت هنگام مواجهه با این شرایط محصول کاهش می یابد یا رشد گیاه به کلی متوقف می شود.
* کمبود آهن باعث کوتاه شدن عمر برگ و اندام های گیاهان می شود. برگ های ناشی از کمبود آهن ممکن است کوتاه تر از برگ های سالم باشند. در نتیجه، عمر برگ (که تمام زندگی گیاه وابسته به آن است) کوتاه شده و تولید به شدت افت خواهد کرد.
* در اثر کمبود آهن، رشد و نمو و همچنین توسعه جوانه گیاه با محدودیت مواجه خواهد شد. جوانه ها و نقاط رشد گیاهان ممکن است به طور صحیح نتوانند رشد یابند. این موضوع می تواند به کاهش رشد و کاهش عملکرد گیاه منجر شود.
* کمبود آهن می تواند به کاهش فعالیت فتوسنتز و تولید اکسیژن منجر شود. دلیل این امر این است که آهن جزء اصلی در ساختار کلروفیل بوده که در فرآیند فتوسنتز نقش دارد.
* در نهایت کمبود آهن منجر به کاهش کیفیت و کمیت محصول تولید شده و گیاه را در برابر تنش های محیطی چون کم آبی، سرما، شوری، آفات و بیماری ها آسیب پذیر خواهد کرد.
چرا کمبود آهن در گیاهان ایران فراگیر است؟
آهن از جمله عناصری بوده که در خاك غیر متحرك است. این ویژگی جذب آهن از خاک توسط گیاه را با مشکلات زیادی روبرو می کند. کمبود آهن در خاك یک مشکل جهانی است. معمولا و بیشتر در خاك هاي مناطق خشک و نیمه خشک و خاک های آهکی و قلیایی کمبود آهن ظاهر می شود. تمام این خصوصیات را ما در فلات بزرگ ایران داریم.
از دیگر دلایلی که در بیشتر نقاط ایران کمبود آهن فراگیر بوده، زیادی بی کربنات در محلول خاك است. این بی کربناتی از منابع آب های زیرمینی می آید، بی کربنات با افزایش pH، زمینه کاهش غلظت عناصر ریز مغذی به خصوص آهن و روی را در محلول خاک فراهم می کند. بی کربنات همچنین باعث کاهش احیا آهن سه ظرفیتی در غشا سلول شده و جذب این عناصر توسط ریشه مختل می شود. این موارد سبب کمبود آهن در ساقه و برگ گیاه می گردند.
آبیاری سنگین، فشردگی خاك و یا هر عامل دیگری که تهویه آن را کاهش دهد، موجب افزایش غلظت دي اکسید کربن در خاك می شود و در حضور آهک، واکنش انجام می دهد. طی این روند بی کربنات تولید می شود. در بعضی مواقع فراهمی کم آهن در خاك ناشی از کمبود آن در گیاه نیست، بلکه در بیشتر اوقات وجود عناصر دیگر در خاك و ترکیب آهن با آن ها موجب کاهش فراهمی آن خواهد شد. در خاک های آهکی بسته به فشار جزئی دی اکسید کربن، غلظت بی کربنات محلول خاک در محدوده ۲ الی ۴ میلی مول قرار می گیرد. این میزان می تواند به سرعت تا ۱۰ میلی مول و حتی بیشتر افزایش یابد. بروز این پدیده خصوصا در محدوده ریزوسفر محلول خاک که تهویه نامناسب دارند امکان پذیر است.
چنانچه مقدار برخی عناصر در خاک بیشتر باشد، مانع جذب آهن می گردد. عناصری مانند کلسیم و منیزیم در خاک های آهکی همین خود باعث افزایش PH خاک نیز می شوند. هنگامی که PH خاک بیشتر از 7 باشد ( البته عموما خاک های ایران اسیدیته آن ها بین 5/7 تا 8 است) جذب آهن توسط بسیاری از گیاهان دچار اختلال می گردد. گاهی فقط کافیست به جای اینکه کود آهن استفاده کنید، تنها 1/0 درصد PH خاک را کاهش دهید تا گیاه علائم کمبود آهن نداشته باشد.
از نکات جالب که بايد بدانید این است که مصرف نامتعادل کودها نیز موجب بروز کمبود آهن می شود. به عنوان مثال اگر کودهای فسفاته بیش از نیاز مصرف شوند، کمبود آهن حتمی است.
راهکارهای رفع کمبود آهن در گیاهان
توجه داشته باشید که کمبود آهن صرفا با مصرف کودهای شیمیایی حاوی آهن برطرف نمی شود. همانگونه که ذکر کردیم در خاک های ایران مشکلات زیادی هست که باید در نظر گرفت و ابتدا آن ها را برطرف نمود. در مرحله دوم می توان کود آهن مصرف کرد.
از جمله راهکارهای کاربردی برای رفع کمبود آهن در گیاهان می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- مدیریت مناسب تغذیه گیاهی
در صورتی که تغذیه گیاه متعادل و سایر عوامل محیطی نیز مطلوب باشد، ریشه از رشد و فعالیت خوبی برخوردار می گردد. در اين شرايط جذب آهن بهتر انجام می شود. توجه به عناصری که سبب افزایش کارایی می شود که مهمترین آن ها عنصر پتاسیم است و موجب تحریک جذب آهن می گردد. همچنین توجه به عناصری مانند فسفر، روی و منگنز که به دلیل وجود اثر رقابتی سبب کاهش جذب آهن می گردد، ضروری است.
- افزودن ماده آلی در خاک
جذب آهن در گیاه رابطه مستقیمی با وجود ماده آلی در خاک دارد. چنانچه ماده آلی خیلی کم باشد (کمتر از 3/0 درصد کربن آلی) گیاه قادر نیست آهن را از خاک جذب کند. بنابراین قبل از هر کاری باید مقدار ماده آلی خاک را از طرق مختلف بهبود داد. لازم به ذکر است در صورت فراهم نبودن ترکیبات آلی در خاک باعث کاهش جذب مقدار کافی آهن به گیاه و یا غیر فعال شدن آهن در داخل گیاه شده که نتیجه آن کاهش کلروفیل و زردی برگ خواهد بود.
- استفاده از ارقام مقاوم گیاهی
حساسیت گونه های مختلف گیاهان نسبت به عوامل ایجاد کننده کلروز آهن متفاوت است. بعضی از گیاهان نسبت به آن حساس و برخی دیگر نسبتا متحمل و یا مقاوم هستند. در این میان درختان میوه و درختچه های زینتی از حساس ترین گیاهان و در بین گیاهان متحمل نیز یونجه مقاوم ترین گیاه است.
- اعمال مدیریت مناسب مزرعه و باغ
بروز کمبود آهن عمدتا به دلیل ضعف مدیریت زارع یا باغدار است. با مدیریت قوي می توان در بیشتر مواقع از بروز کمبود جلوگیری کرد. از طرف دیگر لازم است به خاطر سپرد که همیشه پیشگیری آسان تر و کم هزینه تر از درمان است. از جمله کارهای مفید برای رفع کمبود آهن در گیاهان این است که آبیاری غرقابی انجام نگیرد.
مقدار بی کربنات آب آبیاری اگر زیاد است، هنگام آبیاری با استفاده از مواد اسیدی از جمله استفاده از اوره- سولفات، pH آب را می توانید تعدیل کنید.
افزودن مواد آلی و کود سبز به خاک
استفاده از مواد اصلاح کننده چون کودهای گوگردی
جلوگیری از عملیات بیش از حد آماده سازی زمین و برگرداندن بخشی از بقایا به خاک
مصرف خاکی کلات های آهن مخصوص
محلولپاشی با استفاده از کلات های آهن مناسب
بهترین کود برای رفع کمبود آهن
یکی از روش ها برای رفع کمبود آهن درختان و گیاهان درمان و اصلاح این کمبود است. منابع شیمیایی حاوی آهن کود سولفات آهن و کلات های آهن هستند که در زیر توضیح داده می شوند.
استفاده از کود آهن به فرم EDTA آهن
کلات های آهنی که بنیان EDTA دارند، برای مصرف خاک های آهکی مناسب نیستند و کارایی لازم را در خاک ندارند. این نوع کودها را بهتر است به صورت محلولپاشی و جذب از طریق برگ استفاده نمود.
استفاده از کود سولفات آهن
سولفات آهن یک کود تولید داخل ارزان قیمت و مؤثر در رفع کلروز آهن در درختان و گیاهان زراعی است. این کود با فرمول شیمیایی FeSO4.7H2O تولید می شود. این کود را می توان به صورت محلولپاش و یا به صورت چالکود در باغات مصرف نمود
استفاده از کود آهن به صورت کلات ها و بنیان های کلاته کننده
واژه کلات یا چنگ زدن و نگهداشتن چیزی است که در فرآیند کلاته کردن روی می دهد. در واقع کلاته کردن فرآیندی است که طی آن یک ترکیب شیمیایی با یک یون فلزی ترکیب شده و آن را به صورت محکم نگه می دارد. ماده ای که با اتصال به یون های فلزي ساختار حلقه ای پایدارتر تشکیل می دهد را چنگالنده (Chelator) می گویند. شکل کلاته شده یک عنصر مانند آهن به گونه ای است که نسبت به فرم معمولی آهن خیلی راحت تر و همچنین سریع تر جذب گیاهان می شود.
الف- کلات آهن EDTA
این ترکیب در محدوده pH بین 6 تا 5/6 پایدار است. بنابراین این کود در خاک های قلیایی تاثیر چندانی ندارد. این ترکیب بهتر است به صورت برگ پاشی مصرف گردد. علاوه بر این موضوع، این ترکیب یک جامد بی رنگ بوده که قابل حل در آب است. این ترکیب از جمله ترکیبات دارای ساختار شش دندانه ای و خواص کی لیت سازی (توانایی آن به منظور جدا کردن یون هاي فلزی) به شمار می رود.
ب- کلات آهن DTPA
این نوع کود آهن نیز بیشتر در pH کمتر از 7 پایدار بوده و دارای میل ترکیبی شدید با کلسیم و منیزیم است. بنابراین مناسب مصرف در خاک های آهکی و pH بالا نیست.
ج- کلات آهن EDDHA
این کود در pH قلیایی نیز پایدار بوده و مناسب خاک های آهکی و قلیایی است. بنابراین در میان انواع کودهای آهن، بهترین کود به شمار می رود که دارای بنیان Fe-EDDHA بوده و می توان آن را مورد استفاده قرار داد. این کود فقط به صورت مصرف خاکی و یا به صورت استفاده در آبیاری تحت فشار در درختانی که به صورت نواری آبیاری می شوند، توصیه می شود. استفاده از این ترکیب کودی به صورت محلولپاشی مؤثر نخواهد بود، زیرا این کودها در اثر نور تجزیه می شوند.
در کشور سه نوع کلات آهن به بازار عرضه می شود:
Fe-EDTA که مخصوص خاک های اسیدی است و برای خاک های آهکی قلیایی و آهکی مناسب نیست.
Fe-HEEDTA که قابل مصرف در خاک های خنثی و یا کمی قلیایی است.
Fe-EDDHA که موثرترین کلات برای خاک های آهکی و قلیایی به شمار می رود.
بهترین و مؤثرترین روش مصرف کودهای محتوی عناصر ریز مغذی مانند آهن بسته به نوع بنیان آن از طریق خاک و محلول پاشی برگی است. مناسب ترین زمان مصرف کودهای آهن در اوایل دوره رشد گیاه (شروع فصل بهار برای درختان میوه) و در محصولات زراعی یک ماه تا 45 روز بعد از کاشت خواهد بود. محلول پاشی کلات آهن بهتر است دو بار در طول دوره رشد توصیه انجام گیرد.
اگر دنبال خرید کود ارزان قیمت آهن هستید، می توانید از کود سولفات آهن استفاده نمایید. مصرف این کود صرفا به صورت محلولپاشی با غلظت دو تا سه در هزار انجام گردد.
مزایای کود آهن برای گیاهان
بررسی خواص کود آهن برای گیاهان و درختان نشان می دهد که استفاده از آن می تواند تا حد زیادی برای رشد درختان، جذب رطوبت توسط ریشه و درمان زردی برگ ها موثر باشد. همانگونه که می دانید، در طول حیات گیاهان ممکن است تنش هایی متوجه آن ها شود. از افزایش و کاهش شدید دما گرفته تا هجوم آفات و بیماری های گوناگون و یا ضعیف شدن خاک سبب وارد کردن شوک به گیاهان و درختان خواهند شد. در هنگام مواجهه با این شرایط باید به سراغ تامین عناصر مورد نیاز گیاه و درخت رفت.
اگر بخواهیم مزایای آهن برای گیاهان و درختان را نام ببریم، به موارد زیر اشاره خواهیم نمود.
کمک به جوانه زنی بیشتر و بهتر درختان
موثر در کیفیت محصولات نهایی
کمک به جذب رطوبت توسط ریشه
امکان ترکیب کود آهن با سایر کودها با هدف کارایی بهتر
کمک به درمان زردی برگ ها
مانع تثبیت عناصر ریز مغذی در خاک های قلیایی
تحریک بیشتر عناصر ریز مغذی
افزایش دسترسی گیاه به سایر عناصر مورد نیاز در خاک
کود آهن برای چه گیاهانی مناسب است؟
همانگونه که بیان کردیم بخش زیادی از گیاهان و درختان نیاز به استفاده از کود آهن دارند. از گیاهان و درختان میوه گرفته تا گیاهان آپارتمانی را می توان با استفاده از کود آهن کوددهی کرد. تنها چند گیاه وجود دارند که نباید بیش از مقدار نرمال از کود آهن بر روی آن ها استفاده نمود.
کود آهن برای چه گیاهانی مضر است؟
فواید کود آهن برای گیاهان و درختان متعدد هستند. در عین حال تعداد کمی از گیاهان وجود دارند که نمی توان از کود آهن بر روی آن ها استفاده نمود. (در واقع باید در مصرف کود آهن بر روی این گیاهان دقت کافی داشت و حد نرمال را در نظر گرفت). از جمله این گیاهان می توان به گیاهان اسیدی اشاره نمود. مرکباتی مانند لیمو ترش گاهی اوقات با دریافت مقدار زیاد کود آهن واکنش نشان می دهند.
گیاهان خزنده نیز بهتر است که در حد نرمال کود آهن دریافت کنند. مصرف بیش از حد کود آهن بر روی گیاهان خزنده به واسطه اینکه ریشه این گیاهان در برابر فلزات حساس هستند، باعث به وجود آمدن سمیت می شود. از جمله این گیاهان می توان به آلوئه ورا اشاره نمود.
برخی گیاهان بوته ای نیز با دریافت مقدار زیاد آهن دچار آسیب خواهند شد. گیاهانی مانند گل رز و گل آزالیا از جمله این دسته به شمار می روند.
کود آهن برای سانسوریا
از جمله فواید کود آهن برای گیاه سانسوریا می توان به افزایش مقاومت آن در برابر تغییرات ناگهانی اشاره نمود. با توجه به اینکه سانسوریا یک گیاه با رشد کند شناخته می شود، تامین عناصر مورد نیاز آن می تواند در افزایش سرعت رشد این گیاه تاثیر بسزایی بگذارد. استفاده از کود آهن به مقدار لازم می تواند برای تقویت گل سانسوریا موثر باشد. بکارگیری کود آهن بر روی سانسوریا به سلامت و رشد آن کمک فراوان خواهد نمود.
کود آهن برای چه گیاهان آپارتمانی مناسب است؟
سوای اینکه کود آهن فواید بسیار زیادی برای گیاهان و درختان میوه دارد، پیشنهاد ما این است که بر روی گیاهان آپارتمانی نیز از آن استفاده نمایید. آن دسته از گیاهان آپارتمانی که حاوی خاک قلیایی و کربنات هستند، بهترین گزینه برای استفاده از کود آهن خواهند بود. گل و گیاهانی مانند گاردنیا، اقاقیا، کاکتوس، شمعدانی، مرکبات، یاس، گل سرخ و آزالیا گزینه های مناسب به شمار می روند که می توان از کود آهن برای آن ها استفاده نمود.
بکارگیری کود آهن برای گیاهان آپارتمانی فواید بسیار زیادی برای آن ها دارد. کمک به جلوگیری از زرد شدن گیاهان آپارتمانی یکی از فواید کود آهن برای آن ها به شمار می رود.
سخن پایانی
تاثیر کود آهن بر روی رشد گیاهان را ما در این مطلب به طور کامل برای شما بیان کردیم. آهن یکی از عناصر مورد نیاز گیاه و درخت بوده که تامین آن رشد آن ها را بهبود می دهد. استفاده از کود آهن می تواند به بهتر شدن عملکرد فتوسنتز کمک داشته باشد. علاوه بر این موارد تامین آهن مورد نیاز گیاهان به درمان بیماری ها و پیشگیری از آن ها کمک خواهد نمود. ما در مجموعه کودیران تلاش کرده ایم بهترین راهکارها را برای رشد و تقویت گیاهان به شما بیان کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت کود آهن و خرید بهترین کود آهن برای گیاهان و درختان می توانید با کارشناسان و مشاورین مجموعه ما تماس بگیرید.