ADD ANYTHING HERE OR JUST REMOVE IT…

هر آنچه در مورد کود شیمیایی و انواع آن باید بدانید

فهرست عناوین

کود چیست؟ کودشیمیایی یا کود کشاورزی چه تعریفی دارد؟

کود شیمیایی یا کود کشاورزی شامل چه مواد و ترکیباتی هستند؟

انواع کودهای کشاورزی کدامند؟

منظور از کودهای ازته چیست؟

کودهای فسفاته و پتاسه شامل چه کودهایی می باشند؟

کودهای میکرو یا ریزمغذی به عنوان گروه مهمی از کودهای کشاورزی شامل چه مواردی هستند؟

انواع کودهای آلی چه ترکیباتی دارند؟

در خصوص کود شیمیایی و کود کشاورزی این سوالات و مواردی زیادی وجود دارند که قصد داریم در مقاله ذیل برای کلیه کشاورزان، کارشناسان، باغداران عزیز پاسخ آن ها را ارائه نماییم. ما در مجموعه کودیران آمادگی داریم تا به سایر سوالات عزیزان پاسخ دهیم.

کود چیست؟

کود شامل موادی شناخته شده و فرآوری شده حاصل از مواد اولیه بوده که در طبیعت به شکل معدنی ،آلی و یا پالایشگاهی وجود دارند. این فرآورده حاوی مواد مورد نیاز گیاهان بوده که برای تامین یک یا چند ماده غذایی ضروری تهیه می شود. کودها را برای تقویت به خاک اضافه می کنند تا بتواند موجب رشد و نمو گیاهان شده و تولید محصولات کشاورزی را افزایش دهد. این مواد مغذی شامل نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم ( K )، گوگرد( S )، کلسیم ( Ca )، منیزیم ( Mg )، آهن ( Fe )، روی ( Zn )، منگنز ( Mn )، مس ( Cu )، بور ( B )، مولیبدن ( Mo )، ماده آلی ( OM ) می باشند. کودها می توانند به صورت (اشکال) جامد (گرانوله و پودری) و مایع تهیه شده شوند.

انواع کود شیمیایی (کودهای کشاورزی)

انواع کود شیمیایی که امروزه در دسترس قرار گرفته اند برای تقویت خاک و گیاه می توانند مورد استفاده قرار گیرند. هر کدام از انواع کود دارای ترکیباتی متفاوت هستند.

کودهای ازته (ازت دار)

یکی از انواع کود شیمیایی کودهای ازته (نیتروژنه) بوده که شامل کود یا ترکیباتی کودی حاوی عنصر نیتروژن به تنهایی مانند اوره و یا دو ترکیبه (کود سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم) یا چند ترکیبی (20-20-20 و موارد مشابه) است.

کودهای فسفاته

کودهای شیمیایی که شامل عنصر فسفر به صورت تک عنصری (سوپر فسفات تریپل، سوپرفسفات ساده) یا دو ترکیبی (دی آمونیوم فسفات، نیترات فسفات آمونیوم، فسفاته ازت دار، فسفاته 13 درصد) و کودهای ترکیبی (10-52-10 و موارد مشابه) هستند را می توان دسته دیگری از انواع کود شیمیایی نام برد.

کودهای پتاسه

دسته دیگر کود شیمیایی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند، کودهای پتاسه هستند. نمونه ای از کودهای کشاورزی که شامل عنصر پتاسیم به صورت دو عنصری (سولفات پتاسیم، کلرور پتاسیم، نیترات پتاسیم و سولوپتاس) و کودهای ترکیبی (36-12-12 و موارد مشابه می تواند باشد.

کودهای گوگردی

کودهای شیمیایی که شامل عنصر گوگرد به صورت تک عنصری (گوگرد میکرونیزه، گوگرد گرانوله، گوگرد گرانوله بنتونیت دار) و کودهای ترکیبی (گوگرد مایع و کودهای حاوی گوگرد در ترکیب سایر کودها مشابه) روانه بازار می شوند.

کودهای کلسیمی

برای بررسی انواع کود شیمیایی به یک محصول دیگر برخورد خواهیم کرد. کودهای کلسیمی که از جمله کود کشاورزی بوده و شامل عنصر کلسیم به صورت تک عنصری (کلات کلسیم، مایع کلسیمی) و کودهای دو عنصری(نیترات کلسیم، سولفات کلسیم، کلرور کلسیم) می تواند باشد.

کودهای منیزیمی

نوعی کود شیمیایی یا کشاورزی حاوی منیزیم است. این نوع کود شیمیایی در اشکال مختلف مانند سولفات منیزیم، نیترات منیزیم، کلات منیزیم روانه بازار می شود.

کودهای میکرو (ریزمغذی ها)

این نوع کودها شامل کودهای شیمیایی هستند که شامل کودهای حاوی آهن (از جمله سولفات آهن و کلات آهن)، روی (سولفات روی و کلات روی)، مس (سولفات مس و کلات مس)، منگنز (سولفات منگنز و کلات منگنز)، بور(اسید بوریک و کلات بور)، مولیبدن(مولیبدات و کلات مولیبدن) بوده که هر کدام از آن ها بسته با نوع ترکیباتی که دارد برای خاک و محصولات زراعی مفید عمل می کنند.

کودهای آلی

کودهای آلی از جمله کودهای کشاورزی بوده که بیشتر از مواد آلی از جمله کودهای دامی (گاوی، گوسفندی و گاوی) تهیه شده و یا از بقایای گیاهان و همچنین کمپوست و دیگر مواد آلی می توان آن را تهیه نمود.

کودهای بیولوژیک

نوعی از کودهای کشاورزی که به عنوان کودهای زیستی نیز شناخته می شوند. کودهای بیولوژیک به مواد حاصلخیز کننده‌ ای گفته می‌ شود که دارای تعداد کافی از یک یا چند گونه از میکروارگانیسم‌ های سودمند خاکزی یا همزیست با ریشه است. کودهای بیولوژیک میکروارگانیسم‌ هایی هستند که قادرند عناصر غذایی خاک را در یک فرآیند زیستی تبدیل به مواد مغذی همچون ویتامین‌ ها و دیگر مواد معدنی کرده و به ریشه گیاه برساند. از جمله کودهای بیولوژیک که امروزه در دسترس قرار گرفته اند کودهای حاوی باکتری ازتوباکتر، باکتری ریزوبیوم، باکتری های تیوباسیلوس، باکتری های سودوموناس، قارچ های مایکوریزا، سیانوباکتری ها کودهای سبز به شمار می روند.

از جمله کودهای کشاورزی کود سبز است که شامل ترکیبات گیاهی است که آن را قبل از کاشت محصول اصلی کشت کرده و بعد از مقداری رشد سبزینه ای آن را به زمین بر می گردانند. این مار را بدون اینکه از این گیاه محصولی برداشت کنند انجام می دهند. این گیاه می تواند شامل هر گیاهی باشد. با این حال آن هایی که بخش های خشبی دارند یا اثر آللوپاتی بر روی گیاه محصول دار بعدی می گذارند متفاوت تر باید با آن ها برخورد شود. از جمله کودهای سبز کاشت جو، تریتیکاله، منداب، بقولات، خلر، ماشک و غیره هستند.

محرک های رشد و تنظیم کننده های گیاهی

به طور کلی موادی که گیاه را برای رشد تحریک کنند اما جزئی از مواد مغذی و آفت‌ کش‌ ها نباشند، محرک رشد نامیده می‌ شوند. در یک تعریف تخصصی‌ تر، هر ماده‌ ای که برای افزایش بازدهی، تغذیه و کیفیت محصول به گیاه اضافه شود، محرک رشد گیاه است. موادی که محرک رشد تلقی می‌ شوند، می‌ توانند یک ترکیب خاص یا مخلوطی از چند ترکیب مانند عصاره‌ جلبک‌ های دریایی باشند. این نکته را در نظر بگیرید که محرک رشد عمدتا حاوی مواد غذایی ضروری برای حمایت از رشد ریشه‌ های گیاه و تحریک گیاه برای ایجاد کردن ریشه‌ی جدید است. پس می توان نتيجه گرفت تأثیرات آن عمدتا تأثیرات فیزیولوژیکی است. این مواد به طور عمده می‌ توانند تأثیرات فیزیولوژیکی و متابولیسمی بر روی گیاه بگذارند. پس اهمیت آنان بیش از پیش می‌ شود.

در ادامه شما را با انواع محرک‌ های رشد و تأثیری که هر کدام بر گیاه می‌ گذارند، آشنا می‌ کنیم.

از جمله کودهای کشاورزی که به عنوان محرک رشد هم اکنون در کشاورزی ایران مصرف می شود، اسیدهای هیومیک و فولویک، اسیدهای آمینه، جلبک های دریایی و نسل جدید از پلی آمین ها هستند.

کود ورمی کمپوست

در مواد تشکیل دهنده این کود کرم هایی وجود دارد که برای سلامت خاک نیاز است و باعث رشد گیاه در یک بستر بدون هیچگونه بیماری می گردد. کرم های موجود در این کود، مواد مغذی و آلی خاک را خورده و سپس از طریق ترشحات و مایع غلیظ چسبنده به گیاه منتقل می کند.این کود به عنوان بهترین و سالم ترین کود کشاورزی محسوب می شود.

قیمت کود شیمیایی چگونه است؟

همانگونه که مشاهده کردید، انواع کود شیمیایی هر کدام دارای ترکیباتی بوده که مصرف آن با توجه به نیاز خاک و محصول زراعی و باغی مشخص می شود. قیمت کود شیمیایی نیز بر اساس نوع کود و کیفیت آن مشخص می شود. ما در مجموعه کودیران آمادگی داریم تا به سوالات شما عزیزان در این خصوص پاسخ دهیم.

واحد تحقیق و توسعه کودیران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *